Preskoči na glavni sadržaj

Letjeti kao ptica

mogu li riješiti svoj strah od letenja?
07.03.2012. u 08:25 poletjeti će avion sa zagrebačkog Plesa za Amsterdam i ja ću biti u njemu i iako me tamo čeka zasluženi odmor sa suprugom svaki put kad pomislim na to meni srce preskoči jedan otkucaj i oblije me hladan znoj. Onda krenu uvjeravanja same sebe i mojih bližnjih, popraćena točnim statističkim podacima o najsigurnijem načinu prelaženja s točke A na točku B.
Ali ne pomaže. Ako se i uspijem malo umiriti, čim stignem kući i upalim TV, na programu se prikazuje neki dokumentarac o avionskim nesrećama.
Dobro! Definitivno si sama ne mogu pomoći, a pomoć trebam. Super! Novost u Hrvatskoj! „Croatia airlines“ organizira tečaj za odvikavanje od straha od letenja. Ne zanima me koliko košta, a ne košta malo, to je to! IDEM! Ali ne!!!! Prvi sljedeći tečaj je tek 31.03.! Morati ću letjeti sa svojim strahom!!!!!!!

A onda jedno jutro uz kavu ponovno priča o Silva metodi, jer je moj suprug u studenom prošao prvi dio osnovnog seminara. I moje pitanje: A mogu li ja tamo riješiti svoj strah od letenja? I njegov odgovor: Tamo možeš sve! (Moram se pohvaliti da zadnjih dana ja njemu tako odgovaram.)
 I tako sam dva tjedna i četiri dana prije sudbonosnog leta stigla u Kozarčevu 22. Tamo sam najprije osjetila dobru „vibru“, a zatim upoznala najprije gđu. Nikoletu, tako pozitivnu......, a onda i neke krasne ljude s kojima sam odmah pronašla tisuću zajedničkih tema!!!
letjeti kao ptica
ogledalo uma
Sat po sat; vježba po vježba i stigli smo do tehnike Silva metode „ogledalo uma“
Plavi okvir: ja u stisnutom, malom prostoru, vruće mi je, ne mogu doći do zraka, prevelika buka, kad progovorim izazivam sukob sa susjedom; bijeli okvir – kabina aviona je prostrana, ugodna temperatura, iz zvučnika se čuje relaksirajuća indijanska glazba (koju sam kupila na odredištu svog prvog, sada već pretposljednjeg, zastrašujućeg leta), suprug i ja pijemo šampanjac i u ugodnom razgovoru planiramo naša tri dana u Amsterdamu, a u gornjem lijevom uglu stoji datum s početka priče).
 Vježba je završila, a ja sam je ponovila sljedećih šesnaest dana deset puta. Prvi tjedan nakon seminara svakodnevno, a nakon toga svaki treći dan (da, da, malo sam popustila u vježbanju). Uglavnom sam se u vježbama fokusirala na to!

Najprije sam primijetila, već nakon prvog ponavljanja vježbe, da kad god pomislim na let i krenem, jer sam tako samu sebe naučila, paničariti, „nešto“ me u meni zaustavi. Već sa jednim ponavljanjem vizualizacije sebe u bijelom okviru nestao je napadaj panike! Tih dana na TV-u nisu prikazivali dokumentarce sa avionskim nesrećama i ja sam nakon pet dana i pet vježba počela najprije lagano, a zatim sve glasnije govoriti kako se više ne bojim tog leta!

Uspjela sam! Ne bojim se letjeti!
A onda je došao i taj dan. Kasnili smo na aerodrom i bili fokusirani na stizanje na vrijeme i ja sam se u hipu našla u avionu, vezana u svom sjedalu, ne razmišljajući o letu! Najavili su polijetanje! Zauzela sam udoban sjedeći položaj, zatvorila oči, duboko disala i pokušavala osjetiti što se događa. Od kad sam bila mala želja mi je da osjetim bestežinsko stanje. Kod letenja to ne doživiš, a li u svakoj sekundi polijetanja imaš osjećaj da si bliže tome. Prekrasan osjećaj! Ostala sam vezana cijelim putem, čitala sam zanimljivu knjigu (možda straha nije bilo, jer sam ja bila u nekom drugom svijetu), a kad su najavili slijetanje gledala sam preko ljubazne gospođe koja je sjedila kraj mene kroz prozor kako se približavamo zemlji i kako je zemlja prekrasna! I uspjela sam! I bila sam ponosna na sebe! I dobila sam novu vizualizaciju svog posljednjeg uspjeha za dnevnu vježbu!
Nakon tri dana slijedio je povratak! Letjela sam natrag u Zagreb i žurila na drugi dio osnovnog seminara koji je to jutro već započeo. A što se leta tiče, znam da će mi malo tko povjerovati, ali nakon posebnog zadovoljstva koje pruža polijetanje imala sam osjećaj da sam u autobusu, još uvijek sam čitala onu istu zanimljivu knjigu i u jednom sam trenutku shvatila da su kola aviona dodirnula tlo i da sam u Zagrebu. Ma nije da nisam bila svjesna da slijećemo, samo mi se to nije činilo nešto čemu bi trebalo pridavati neki značaj.
I to je to! Ne bojim se letjeti!

P.S. imam hrabrosti!
Ova priča je moj pokušaj isprike što sam na krivom mjestu pokušala ostati lažno skromna pa sam svoje oduševljenje svojim uspjehom podijelila sa ostalim diplomcima tog popodneva na seminaru ne samoinicijativno, nego tek kad se gđa. Nikoleta sjetila mog straha i mog leta. I svaki put kad pomislim na to na tren se osjetim nedobro! Na sreću upoznala sam čaroliju riječ „prošlo“.

I da, od kada vježbam imam hrabrosti i za konstruktivnu kritiku i za ispriku i za pisanje.
I još samo jedan podatak, prvi je dan našeg boravka u Amsterdamu padala kiša. Tri prsta i rečenica: „Sutra sja Sunce“. Sutra je Amsterdam obasjalo sunce. Moj suprug koji već desetak godina svake godine posjećuje turistički sajam u Amsterdamu kaže da je to prvi put da je u tom gradu vidio Sunce!
L.T.

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Iskustvo polaznice seminara Silva metode

Pozdrav svima! Diplomica sam Silva metode osam godina. Završila sam seminar u Opatiji, a onda sam prisustvovala na nekoliko obnavljanja u Rijeci. Silva metoda promijenila je u ovim godinama živote, kako meni tako i mojim najmilijima. Konkretno, postala sam bolja osoba, shvatila sam da ljutnja, tuga i ostale negativne emocije smetaju više meni nego onima na koje su usmjerene, stoga sam "popustila" lance i puštam život da mi donosi samo prekrasne stvari iz dana u dan. Napredovala sam psihički i fizički, emotivno, okružila sam se prekrasnim ljudima, pomogla mami da prebrodi rak i sinu da dobije posao svog života. "Zavirila" sam u dubine sebe i svijeta i shvatila da bi bez Silva metode moj život bio prazan. A ono što je najbolje - za sve to skupa u ovim godinama koje su iza mene, nije mi trebalo puno truda ni vremena jer u prosjeku meditiram jednom dnevno i ne opterećujem se grižnjom savjesti što ne stignem ili sam preumorna za više. Kad bih p

Očekivanje kao emocija koju dajemo u cilj

Što duže radim mentalne tehnike Silva metode, to više zapažam kako je očekivanje dvosjekli mač, mehanizam svijesti koji se vrlo često koristi krivo.  Pogrešno usmjereno očekivanje vodi razočaranju, što, u slučaju ponovljenih razočaranja, često vodi ideji da je samo očekivanje pogrešno . Ovu premisu možemo pronaći u temelju nekih istočnih filozofskih sistema, no sve se češće pronalazi i na zapadu u obliku "prijateljskog" savjeta: očekuješ previše; ne smiješ ništa očekivati; imaš nerealna očekivanja.  Na sličan se način tretira i pojam želje - kao nešto što čovjeka čini nesretnim. Pitanje je, međutim, kako unutar takvog sustava uvjerenja postići bilo što? Želja, vjerovanje i očekivanje tri su elementa uspjeha - tri kamena temeljca ostvarenja svakog cilja. Želja je emotivni pokretač koji otvara mogućnost postavljanja cilja; vjerovanje je, zapravo, ništa drugo do stavljanje težišta na sebe i svoju želju namjesto na tuđa mišljenja i vjerojatnost njena ostvarenja - ono pretvar

Učenje u Alfa stanju

Istraživanje mozga je danas jedno od najzastupljenijih područja znanstvenog istraživanja uopće. Zahvaljujući istraživanjima dolazimo do novih znanja o tome kako funkcionira mozak i njegov značaja u cjelokupnom sustavu čovjeka. Da bi lakše razumjeli što znači učenje u Alfa stanju i kakve prednosti su u odnosu na dosadašnji način učenja potrebno je objasniti što se dešava sa mozgom i što je "Alfa" stanje.  Električna aktivnost mozga može se mjeriti preko EEG-a (elektroencefalograma) koji očitava Beta, Alfa , Theta i Delta moždane valove.   Kada smo budni mozak dominantno pulsira na Beta moždanim valovima, od 14 do 21 Hz, dok u opuštenom stanju uma i tijela počinje raditi na nižim moždanim frekvencijama, od 7 do 14 Hz, na Alfa frekvencijama. Znanstvena istraživanja dokazala su da Alfa moždani valovi donose mnoštvo dobrobiti kao što su pojačani rad imunološkog sustava, oslobađanje nagomilanoga stresa i stvaranje otpornosti na buduće stresne situacije, sinkroniz