Preskoči na glavni sadržaj

Moj uspjeh sa Silva metodom


Moj prvi susret sa Silva metodom bio je daleke 1995. i to kroz knjigu Moć prodaje, koju sam doslovno progutala u oduševljenju. Nakon čitanja je slijedilo pažljivo praćenje uputa i tri puta dnevno brojenje i brojenje, od 100 do 1, od 50 do 1, 25 do 1... i pokušaji tehnika koje su u knjizi opisane. Napredovala sam sporo, no meni je tada bila značajna razlika od dotadašnjeg funkcioniranja, pa mi nije nedostajao motiva. Svakim danom moje oduševljenje je raslo. Činilo mi se kao da netko nevidljivom rukom u mom kaos životu počinje stvarati red, kao da se u mom životu pojavilo ono što sam dugo tražila i sad ću napokon biti cijela. 

Već nakon nekoliko dana završavala bi svako svoje vježbanje sa željom da završim seminar, mada tada još nisam znala gdje. I tad se desilo „moje prvo čudo“, vozeći se u tramvaju uočila sam plakat na kojem je pisalo: Silva metoda, slijedeći seminar, broj telefona... Pročitala sam ga jedno desetak puta, nakon toga sam gospođu pored sebe pitala da li i ona vidi plakat. Žena me malo zbunjeno pogledala, zatim se počela lagano odmicati od mene vidljivo zbunjena. Tad sam uočila da me i drugi putnici malo čudno gledaju i shvatila sam da sam plakat čitala naglas svih ne znam koliko puta. Slegla sam ramenima, rekla svima oko sebe (ili sebi): Zagreb ima Silvu, otkinula s plakata repić s brojem telefona (još neki putnici su to učinili) i nakon toga na prvoj stanici sišla. Ušla sam u prvu telefonsku govornicu i nazvala dragocjeni broj i bila sam upisana za slijedeći seminar. Ne mogu opisati bujicu emocija. Koji dan! Jedva sam dočekala subotu i početak.
Subota je prošla kao u snu. Gutala sam sve što nam je instruktorica govorila, na pauzama sam svoje oduševljenje dijelila sa drugim polaznicima, kad smo završili, meni se nije išlo kući, najradije bih ostala do sutra, da mi se san ne raspline. U nedjelju ujutro sam došla prva i čekala dobrih sat vremena dok nisu počeli pristizati ostali polaznici. Tehnike koje smo prolazili tijekom dana, (neke sam već poznavala iz knjige), sada su sjedale na svoje mjesto kao da su tu oduvijek. Na kraju dana bila sam ispunjena i oduševljena naučenim i bilo mi je drago što imamo pet dana za vježbanje i isprobavanje i nestrpljiva da započne drugi dio.
Do slijedeće subote bilo mi je potpuno jasno kako sve naučeno funkcionira, bila sam puna novih iskustava koje sam željela podijeliti sa grupom. Drugi vikend je nadmašio sva moja očekivanja. Ni u najsmjelijim snovima, koje sam sanjuckala čitajući knjigu, nisam ni izbliza mogla dokučiti iskustvo drugog vikenda. Ponosno sam došla kući sa diplomom i iskaznicom, ali i sa odlukom da idem ponoviti na slijedeći seminar. I ponovila sam ga, ne jednom, tad sam bila na svakom. Od početka sam vodila bilješke mojih uspjeha, ali i neuspjeha. Imala sam planove na čemu trebam raditi i što želim promijeniti i toga se držala.
Još i danas se živo sjećam jednog od prvih uspjeha, još uvijek ga rado koristim kao referentnu točku prije novog projekta. Trebala sam stroj za pranje rublja, u kupaonici je bilo malo mjesta, tek za onu mini, koja se otvara odozgora. Financije nam baš nisu bile bajne, no mene to nije omelo. Projekt na Ogledalu – perilica, mala, kupljena i smještena na svoje mjesto u našoj kupaonici.
Šest dana kasnije u našem se gradiću otvorila trgovina bijelom tehnikom i svačim. Uključila sam radio i čula obavijest da daju robu na kredit. Slijedeće jutro bila sam sa dokumentacijom u podužem redu ispred trgovine. Strpljivo sam čekala, držala tri prsta i ponavljala svoju vizualizaciju: perilica u mojoj kupaonici. Negdje oko dva sata konačno sam došla na red. Trgovac je bio već prilično nervozan. Pojasnila sam mu što trebam, a on mi je odgovorio kratko: prodano! Samo normalne, ima i neka plića, ne znam što je još govorio. Moja stisnuta tri prsta i ja ponovili smo još jednom: ali u moju kupaonicu stane samo mala. „Nema. Rekao sam prodano, tko je slijedeći.“ Ja sam još stajala naslonjena rukom na pult preko kojeg je bila hrpa papira za pakiranje robe i gledala u njega, odjednom je naglo iščupao papire ispod mojih ruku i progunđao: „Prodano sve osim ove, sad sam se sjetio.“ Umjesto pulta pred mojim očima se ukazala MOJA perilica. Kasno popodne su je donijeli i postavili na njeno mjesto u mojoj kupaonici.
O ostalim mojim iskustvima, uspjesima i neuspjesima drugi put. Ostanite sve bolji i bolji do čitanja.
VesnaBK



Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Iskustvo polaznice seminara Silva metode

Pozdrav svima! Diplomica sam Silva metode osam godina. Završila sam seminar u Opatiji, a onda sam prisustvovala na nekoliko obnavljanja u Rijeci. Silva metoda promijenila je u ovim godinama živote, kako meni tako i mojim najmilijima. Konkretno, postala sam bolja osoba, shvatila sam da ljutnja, tuga i ostale negativne emocije smetaju više meni nego onima na koje su usmjerene, stoga sam "popustila" lance i puštam život da mi donosi samo prekrasne stvari iz dana u dan. Napredovala sam psihički i fizički, emotivno, okružila sam se prekrasnim ljudima, pomogla mami da prebrodi rak i sinu da dobije posao svog života. "Zavirila" sam u dubine sebe i svijeta i shvatila da bi bez Silva metode moj život bio prazan. A ono što je najbolje - za sve to skupa u ovim godinama koje su iza mene, nije mi trebalo puno truda ni vremena jer u prosjeku meditiram jednom dnevno i ne opterećujem se grižnjom savjesti što ne stignem ili sam preumorna za više. Kad bih p

Očekivanje kao emocija koju dajemo u cilj

Što duže radim mentalne tehnike Silva metode, to više zapažam kako je očekivanje dvosjekli mač, mehanizam svijesti koji se vrlo često koristi krivo.  Pogrešno usmjereno očekivanje vodi razočaranju, što, u slučaju ponovljenih razočaranja, često vodi ideji da je samo očekivanje pogrešno . Ovu premisu možemo pronaći u temelju nekih istočnih filozofskih sistema, no sve se češće pronalazi i na zapadu u obliku "prijateljskog" savjeta: očekuješ previše; ne smiješ ništa očekivati; imaš nerealna očekivanja.  Na sličan se način tretira i pojam želje - kao nešto što čovjeka čini nesretnim. Pitanje je, međutim, kako unutar takvog sustava uvjerenja postići bilo što? Želja, vjerovanje i očekivanje tri su elementa uspjeha - tri kamena temeljca ostvarenja svakog cilja. Želja je emotivni pokretač koji otvara mogućnost postavljanja cilja; vjerovanje je, zapravo, ništa drugo do stavljanje težišta na sebe i svoju želju namjesto na tuđa mišljenja i vjerojatnost njena ostvarenja - ono pretvar

Učenje u Alfa stanju

Istraživanje mozga je danas jedno od najzastupljenijih područja znanstvenog istraživanja uopće. Zahvaljujući istraživanjima dolazimo do novih znanja o tome kako funkcionira mozak i njegov značaja u cjelokupnom sustavu čovjeka. Da bi lakše razumjeli što znači učenje u Alfa stanju i kakve prednosti su u odnosu na dosadašnji način učenja potrebno je objasniti što se dešava sa mozgom i što je "Alfa" stanje.  Električna aktivnost mozga može se mjeriti preko EEG-a (elektroencefalograma) koji očitava Beta, Alfa , Theta i Delta moždane valove.   Kada smo budni mozak dominantno pulsira na Beta moždanim valovima, od 14 do 21 Hz, dok u opuštenom stanju uma i tijela počinje raditi na nižim moždanim frekvencijama, od 7 do 14 Hz, na Alfa frekvencijama. Znanstvena istraživanja dokazala su da Alfa moždani valovi donose mnoštvo dobrobiti kao što su pojačani rad imunološkog sustava, oslobađanje nagomilanoga stresa i stvaranje otpornosti na buduće stresne situacije, sinkroniz