Preskoči na glavni sadržaj

Komunikacijske vještine



Komunikacijske vještine iznimno su važne u međuljudskim odnosima jer loša komunikacija često rezultira brojnim nesporazumima i problemima.

Kako bi vaši kolege razumjeli poruke koje im šaljete, one moraju biti jasne, razumljive, razgovijetne, jezgrovite i konkretne. Pomoću dobrih komunikacijskih vještina od svakog ćete člana svoga poslovnog tima uspjeti izvući ono najbolje, dramatično ćete povećati svoje šanse za poslovni uspjeh, kao i šanse čitavoga tima koji će uz dobru međusobnu komunikaciju postizati najbolje poslovne rezultate. Što je potrebno da bismo to ostvarili?


  1. Jasno izrazite svoje poslovne ideje te pomno isplanirajte svoju poslovnu komunikaciju. Najvažnije je da poruku koju želite prenijeti svojim kolegama prezentirate na jednostavan i jezgrovit način.
  2. Upornost, nepopustljivost i prodornost korisna su oružja u komunikaciji, no imajte na umu da nije prikladno biti nepopustljiv u svim situacijama. Zbog nepopustljivosti u stavovima vaši bi kolege mogli steći dojam da ste agresivna osoba.
  3. Ključ je svake kvalitetne poslovne komunikacije u davanju i primanju povratnih informacija.
  4. Pokušavate li utjecati na mišljenje i stavove kolega, pripazite da vaše uvjeravanje ne prijeđe granice i ne postane jedan od oblika verbalnog nasilja. Ljubazan pristup i osmijeh ponekad su dovoljni da se postigne cilj, a osim toga bitno utječu na pozitivno raspoloženje čitavoga poslovnog tima.

Komunikacijske vještine bitne su u mnogim situacijama. To su:

  • Pozornost – vještina kojom pokazujemo interes za sugovornike i njihovu poruku
  • Samootkrivanje – tehnika odavanja privatnih i donekle povjerljivih podataka o sebi
  • Samoprezentacija – sposobnost prikazivanja svog ja, svoje osobnosti i svojih radnji
  • Uvjeravanje – moć utjecanja na druge osobe u komunikaciji
  • Sabranost – sposobnost biranja i izvođenja skladnog komunikacijskog pristupa u nepredvidljivim situacijama
  • Ekspresivnost – sposobnost izricanja ilustrativnih i retorički izražajnih komunikacijskih poruka.

Autor: Ana Meštrović

Primjedbe

  1. Hoće li biti kakav seminar na tu temu? Hvala

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Seminar "Moć uspješne komunikacije" održati će se 07.12.2013. i namijenjen je svima. Za one koji nisu završili Osnovni seminar u petak 06.12.2013. pripremili smo uvod u seminar "Moć uspješne komunikacije".
      Za više informacija javite se na e-mail: info@silva-metoda.com

      Izbriši

Objavi komentar

Popularni postovi s ovog bloga

Iskustvo polaznice seminara Silva metode

Pozdrav svima! Diplomica sam Silva metode osam godina. Završila sam seminar u Opatiji, a onda sam prisustvovala na nekoliko obnavljanja u Rijeci. Silva metoda promijenila je u ovim godinama živote, kako meni tako i mojim najmilijima. Konkretno, postala sam bolja osoba, shvatila sam da ljutnja, tuga i ostale negativne emocije smetaju više meni nego onima na koje su usmjerene, stoga sam "popustila" lance i puštam život da mi donosi samo prekrasne stvari iz dana u dan. Napredovala sam psihički i fizički, emotivno, okružila sam se prekrasnim ljudima, pomogla mami da prebrodi rak i sinu da dobije posao svog života. "Zavirila" sam u dubine sebe i svijeta i shvatila da bi bez Silva metode moj život bio prazan. A ono što je najbolje - za sve to skupa u ovim godinama koje su iza mene, nije mi trebalo puno truda ni vremena jer u prosjeku meditiram jednom dnevno i ne opterećujem se grižnjom savjesti što ne stignem ili sam preumorna za više. Kad bih p

Nemam vremena

  "Nemam vremena!", koliko to puta dnevno pomislite ili izgovorite ili čujete? Koliko to puta čujete u svojoj okolini? Da li vam je to postao program, navika, opravdanje ili ste loše posložili prioritete?! Moje iskustvo s "nemam vremena" dovelo me, da zaista nisam imala vremena za najbitniju osobu - mene, a tada više nije imao tko drađivati sve što je stajalo ispred mene. To je napravilo veliki kolaps. Od stresa i nezadovoljstva sobom i životom generalno, nisam vidjela izlaz. U tom trenu nisam imala vremena ni za vježbu, a i kad sam razgrnula vrijeme da odradim bar jednu malu meditaciju, bila sam plitko i ispadala na prvu misao koja mi se pojavila. Jedne noći u besanici (nisam se sjetila odraditi tehniku kako bi zaspala), negdje pred jutro, odjednom mi je postalo jasno da svi imamo 24 sata, da ni sekundu ne možemo prebaciti u novi dan i da nije problem u vremenu, već u mojem poslagivanju prioriteta. Tada mi je postalo jasno da se to treba promijeniti. Jasno mi je

Očekivanje kao emocija koju dajemo u cilj

Što duže radim mentalne tehnike Silva metode, to više zapažam kako je očekivanje dvosjekli mač, mehanizam svijesti koji se vrlo često koristi krivo.  Pogrešno usmjereno očekivanje vodi razočaranju, što, u slučaju ponovljenih razočaranja, često vodi ideji da je samo očekivanje pogrešno . Ovu premisu možemo pronaći u temelju nekih istočnih filozofskih sistema, no sve se češće pronalazi i na zapadu u obliku "prijateljskog" savjeta: očekuješ previše; ne smiješ ništa očekivati; imaš nerealna očekivanja.  Na sličan se način tretira i pojam želje - kao nešto što čovjeka čini nesretnim. Pitanje je, međutim, kako unutar takvog sustava uvjerenja postići bilo što? Želja, vjerovanje i očekivanje tri su elementa uspjeha - tri kamena temeljca ostvarenja svakog cilja. Želja je emotivni pokretač koji otvara mogućnost postavljanja cilja; vjerovanje je, zapravo, ništa drugo do stavljanje težišta na sebe i svoju želju namjesto na tuđa mišljenja i vjerojatnost njena ostvarenja - ono pretvar