srijeda, 31. listopada 2012.

Masaža

Opušteno i djelotvorno funkcioniranje uma i tijela, preduvjet je zdravlja, zadovoljstva i uspjeha.

Masaža nam svakako može pomoći u tome; može otkloniti stres i napetosti te stvoriti balans u tijelu

Masaža je drevna metoda liječenja, koja se već tisućama godina primjenjuje za ublažavanje bolova, prikupljanje energije i relaksaciju. Poboljšava krvotok, a samim tim i ishranu kože, što dovodi do njenog jačanja, poboljšava funkciju lojnih i znojnih žlijezda, mehanički odstranjuje bakterije, opušta mišiće, te djeluje na živčani sistem. Masaža odlično umanjuje nagomilanu napetost u zgrčenim i napetim mišićima, a samim tim povećava protok kisika, koji dovodi do opuštanja i zadovoljstva!

Gost na tribini ovaj mjesec je bila: Josipa Golub Shiatsu Shin Tai & Quantum Bodywork praktičarka (Shiatsu škola-HR) koja nam je prezentirala shiatsu.

ŠTO JE SHIATSU?

Iako se često naziva masažom, Shiatsu je specifičan oblik rada na tijelu. Vještina u kojoj se koristi dodir, pritisak, dah i pokret kao osnovni, primarni alat za podršku cijelovitosti i ravnoteži na svim razinama života. Djeluje na naše osjete, osjećaje, emocije i intelekt, kao i na društvo socijalno i ideološki.

Shiatsu potječe iz holistički orijentirane dalekoistočne medicine i filozofije, starije od 5000 godina. Osmišljen početkom XX stoljeća u Japanu, shiatsu je šezdesetih godina prenesen u SAD gdje se, obogaćen zapadnjačkim saznanjima anatomije, fiziologije i tjelesno orijentirane psihologije razvio u formu kakvu danas poznajemo.
U doslovnom prijevodu znači pritisak prstom i funkcionira po principu, energetskih tokova (meridijana) u našem tijelu kao i ostalih struktura od kostiju, zglobova, tetiva, ligamenata, mišića itd... kroz koje prolazi životna energija.Više Shiatsu škola Hrvatska

2 komentara:

  1. Odličan članak o masaži, drago mi je da ste ga podjelili sa svima nama :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Zanimljiv članak o masaži, zanima me kako najbolje raditi masažu lica, može li doći do povrede

    OdgovoriIzbriši